Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoisilla on mahdollisuus toimia monipuolisissa tehtävissä Mäntykodilla. Vapaaehtoistoiminnan tavoitteena on olla mielekästä ja antavaa sekä vapaaehtoisille että ikäihmisille. Vapaaehtoistoiminnalla Mäntykodissa on vuosikymmeniä pitkät perinteet.

Vapaaehtoisuuden monet mahdollisuudet

ULKOILUKAVERI

 • Ulkoilukaverina voit toimia yksin tai porukassa. Säännöllisesti Mäntykodilla järjestetään ulkoiluiltapäivä TORSTAISIN klo 14.
 • Voit sopia yksittäisitä ulkoiluista myös muina ajankohtina henkilökunnan kanssa. Tällöin ole yhteydessä heihin edellisenä päivänä.
 • Ulkoilu tapahtuu lähiympäristössä tai Lassintalon pihapiirissä. Henkilökunta ohjaa ja opastaa sinua ja pukee ulkoilutettavan valmiiksi.

PORINAKAVERI

 • Mikään ei piristä päivää paremmin kuin mukavat porinat!
  Asukkaamme viettävät paljon aikaa yksin huoneissaan, joten puhekaverin tarve on usein suuri. Tule sinä ilahduttamaan jutuillasi heitä!
  Porinakaveritoimintaa voit tehdä omien resurssiesi mukaan silloin kun se sinulle parhaiten sopii. Sovi kuitenkin tulostasi henkilökunnan kanssa, he osaavat ohjata sinut porinakaveria kaipaavan asukkaan luokse. Porinakaverina voit myös vaikka lukea asukkaille lehtiä tai kirjoja.

KAHVIKAVERI

 • Kesän tullen Mäntykodilla kahvitellaan viikoittain tiistaisin ulkona klo 14. Tule mukaan kahvittelemaan. laulamaan ja seurustelemaan asukkaidemme kanssa.

RIKSAKAVERI

 • Mäntykodin Terttu-riksan kyytiin mahtuu kaksi kaverusta! Haluaisitko sinä tutustua Ouluun yhdessä asukkaiden kanssa riksan kyydissä istuen? Tule mukaan tueksi ja turvaksi kyydissä istuvalle asukkaallemme. Riksaa polkee aina koulutettu riksaluotis tai -kapteeni. Riksakaveriksi voit ilmoittautua kulttuurihoitaja Mikolle puh. 0445504808, niin Mikko ottaa sinuun yhteyttä, kun riksakaverille olisi tarvetta.

HEMMOITTELURYHMÄLÄINEN

 • Vanhassa Mäntykodissa hemmotteluryhmäläisten vierailut olivat arjen kohokohtia! Käsi- ja jalkahieronnat, kauniit kiharat ja lakatut kynnet ilahduttivat kerran kuukaudessa vierailleiden hemmottelijoiden jäljiltä monia asukkaitamme.
  Henkilökunta ohjaa ja opastaa hemmottelua kaipaavien asukkaiden luokse.

NETTIPIIRI

 • Levyraati, toivotuimmat laulut ja sävelmät, Youtubesta Muistiyhdistyksen lauluvideot, YleAreenan aarteet ynnä muuta. Haluaisitko sinä tulla näyttämään ja soittamaan asukkaillemme tietokoneen tai iPadin välityksellä monenlaista sisältöä internetistä?
 • Ohjaamme sinua mielellään laitteiden käyttöön. Tämän vapaaehtoistehtävän voit sopia etukäteen Mikon kanssa ja toteuttaa nettipiirin silloin kuin sinulle se sopii, kerran viikossa tai harvemmin.

TAPAHTUMA-AVUSTAJA

 • Taas on aika juhlien! Ja Mäntykodissa on aina osattu juhlia. Juhlajärjestelyissä tarvitaan aina ahkeria apukäsiä. Tulossa on juhannusjuhlaa ja elojuhlaa, muutama mainitaksemme. Kahvinkeittäjiä ja makkarangrillaajia tarvitaan aina sekä henkilökohtaisia avustajia juhliin osallistuville asukkaillemme.

SAATTOAPU

 • Ajoittain tarvitsemme kipeästi saattoapua asukkaiden käynneille esimerkiksi Avohoitotaloon, OYS:aan tai hammaslääkäriin. Ilmoittaudu Mikolle jos sinulle voi silloin tällöin pirauttaa ja pyytää saattajaksi.

ONKO SINULLA JOKU OMA TAITO TAI MIELENKIINNON KOHDE JA HALUAISIT JAKAA SEN MEIDÄN ASUKKAILLEMME?

 • Tykkäätkö laulaa tai laulattaa? Soittaa jotain instrumenttia? Runopiirikin meillä on joskus toiminut. Nautitko piirtämisestä tai maalaamisesta ja tekisit sitä mielellään yhdessä vanhustemme kanssa? Tykkäätkö muistella tai pelailla erilaisia pelejä?
 • Kerro meille mitä haluaisit tehdä asukkaidemme kanssa, niin suunnitellaan yhdessä!

Vapaaehtoisille tarjottava tuki

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori perehdyttää ja tukee uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Vapaaehtoiset kokoontuvat kuukausittain vertaistuelliseen vapaaehtoispalaveriin.
Vapaaehtoisille tarjotaan mahdollisuus osallistua Varesin (https://www.varesverkosto.fi/) järjestämään vapaaehtoistoiminnan peruskurssille. Vapaaehtoisia kutsutaan myös mukaan Mäntykodin ja eri yhteistyökumppaneiden järjestämiin koulutuksiin.

Kaksi kertaa vuodessa vapaaehtoisille järjestetään virkistystoimintaa kiitokseksi heidän antamastaan ajasta ikäihmisille. Olemme käyneet mm. retkillä, teatterissa ja konserteissa.
Vapaaehtoisemme ovat vakuutettuja.

YHTEYSTIEDOT:

Mäntykodin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori/kulttuurihoitaja Mikko Otsamo
mikko.otsamo@mantykoti.fi
puh. 044 5504808

 

Terttu-riksailu

Terttu-riksapyörä hankittiin Mäntykotiin syksyllä 2017. Mäntykodin entinen asukas Terttu Kettinen oli testamenttilahjoituksellaan halunnut monipuolistaa Mäntykotilaisten virkistystoimintaa. Näinpä mahdollistui myös Terttu-riksan hankinta ikäihmisten iloksi.

Olemme osa Pyörällä kaiken ikää -liikettä (Cycling Without Age)! Pyöräliitto (http://pyorallakaikenikaa.fi/) koulutti ensimmäiset RIKSALUOTSIT JA RIKSAKAPTEENIT ja näin kilometrit alkoivat kertyä riksan mittariin.

Riksapyöräily tarjoaa ikäihmisille ikään ja liikuntakykyyn katsomatta mahdollisuuden nauttia pyöräilyn riemusta ja hyödyistä yhdessä. Riksaluotsitoiminta on paitsi vapaaehtoistoimintaa, myös aktiivista kansalaisuutta. Vapaaehtoiset pääsevät nauttimaan upeista hetkistä, mielenkiintoisista tarinoista sekä ystävyydestä.

Terttu-riksa on sähköavusteinen ja turvavyöllinen. Sen kyytiin on helppo siirtyä myös pyörätuolista ja/tai nostolaitteella.

Emme vuokraa riksaa vaan teemme Mäntykodin ja sen hankkeiden nimissä vierailuja vanhusten luokse tai tapahtumiin. Halutessasi Terttu-riksan vierailulle, ota yhteyttä riksayhteyshenkilöön!

Riksayhteyshenkilö:

Kulttuurihoitaja Mikko Otsamo
mikko.otsamo@mantykoti.fi
Puh. 044 5504 808