Tiedustelut ja yhteydenotot: 044 550 4801
Yleiset tiedustelut ja yhteydenotot: 044 550 4801

Elämänlaatua Koskenkodista

Blogikirjoitus julkaistu 30.5.2022

Vuonna 1989 alkoi Oulun Seudun Mäntykodilla mielenkiintoinen ja merkittävä kehittämistyö päiväkodin perustamiseksi muistisairaille ikäihmisille. Yhdistyksessä perustettu työryhmä vei ideaa pontevasti eteenpäin yhteistyössä Oulun kaupungin ja RAY:n (nyk. Stea) kanssa. Joulukuussa 1990 RAY päätti ottaa päiväkotihankkeen mukaan avustusohjelmiinsa. Tammikuussa 1991 hankittiin sopiva kiinteistö Tuiran Lehtorannasta. Kyse oli omakotitalosta Koskitie 68:ssa. Johtokunnan jäsenen Tyyne Törmälän ehdotuksesta Koskitien päiväkotia alettiin kutsua Koskenkodiksi. Viehättävä, vanhan ajan tyyliin sisustettu Koskenkoti aloitti toimintansa kesäkuussa 1991. Oulun kaupunki osti Koskenkodin palvelut vuodesta 1993 alkaen ja asiakkaat ohjautuivat kaupungin kautta.

Koskenkoti
Koskenkoti

”Vanhuksen omien, jäljellä olevien voimavarojen ja sosiaalisten taitojen mieleen palauttaminen ja hallinnantunteen lisääminen” olivat toiminnan keskiössä perustamisestaan lähtien. Toiminnan tavoitteisiin kuului myös hoitotyössä mukana olevien omaisten tukeminen ja auttaminen. Johtaja Marja-Leena Timosen (1978–2015) mukaan tarkoitus oli myös tarjota tilapäistä apua kotonaan omaistaan hoitaville. Vuonna 1993 Suomessa oli yli 60 00 muistisairasta ihmistä. Tuolloin arvioitiin, että muistisairaita olisi vuonna 2020 85 000 henkilöä. Vuonna 2022 Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä, joista 100 000 ihmistä sairastaa lievää muistisairautta ja 93 000 ihmistä keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta.

Olen toiminut vuosina 1995–2013 Koskenkodin terveydenhoitajana ja tiiminvetäjänä. Koskenkoti ei ole koskaan ollut suljettu paikka, vaan yhteyttä ympäristöön pidettiin aktiivisesti ja asiakkaiden ja omaishoitajien tarpeet ja toiveet on aina otettu huomioon varsin monella tavalla. Toiminta on perustamisestaan lähtien nojautunut vahvasti ikäihmisiä kuntouttavaan päivätoimintaan. Talosta tehtiin esteetön. Aikaisempien hyvien kokemusten perusteella toiminta järjestettiin niin, että henkilökunta oli jatkuvasti muistisairaiden läheisyydessä, näkyvillä ja saatavilla. Näin muistisairas koki olonsa turvalliseksi.

Elämä on pääosin arkea. Ihan tavallista elämää. Arjesta nauttiminen on yksi onnellisen elämän salaisuuksista. Jokainen rakentaa arjen omalla tavallaan, oman näköisekseen. Hyvään arkeen kuuluvat säännönmukaiset rutiinit kuin vaihtelevien sisältöjen rikkauskin. Päivärytmi ja sen mukana toistuva säännöllisyys arjessa tuovat turvallisuutta ja jatkuvuutta. Myös perustarpeet, kuten riittävä uni, monipuolinen ravitsemus ja liikunta ovat tärkeitä. Erityisesti liikunta edistää toimeliaana pysymistä ja arjen toimista selviytymistä. Ulkoilu ja fysioterapeuttien pitämä liikuntaryhmä kuuluivat Koskenkodin päivittäiseen toimintaan.

Koskenkodin sijainti Oulujoen rantamaisemissa tarjosi kauniit ja houkuttelevat puitteet ulkoiluun. Monelle ikäihmiselle Koskenkodilla tapahtuva ulkoilu oli ainut mahdollisuus päästä nauttimaan ulkoilmasta. Terveellinen, värikäs ruoka ja yhdessä syöminen olivat myös päivän huippuhetkiä. Asiakkaalle tarjottiin puuroaamiainen. Lounas tuli aluksi Mäntykodin kokkien valmistamana ja viimeisinä vuosina Oulun kaupungin keittiöstä. Yhteiselle lounaalle kokoonnuttiin ajan kanssa. Päivän pannukahvit keitettiin ja herkut leivottiin usein itse. Henkilökunta söi ja kahvitteli yhdessä asiakkaiden kassa. Henkilökunnan pysyvyyden ja työtyytyväisyyden takasi yhteisöllisyys, jossa niin asiakkaat kuin henkilökuntakin pääsivät osalliseksi yhdessä tekemisestä.

Koskenkodin asukkaita
Koskenkodin asukkaita

Koskenkodin asiakkaat ottivat päivän kuluessa osaa myös harrastustoimintaan. Tarjolla oli lehti-, laulu- ja muistelupiirejä, posliininmaalausta ja leivontaa, muutamia mainitakseni. Vapaaehtoisten ja seurakunnan työntekijöiden vierailut olivat odotettuja tapahtumia. Oma pikkubussi tarjosi hyvät mahdollisuudet pieniin retkiin ja tutustumiskäynteihin. Syntymäpäivien ja vuoden kiertoon liittyvien juhlien vietto toi Koskenkodin arkeen juhlan tuntua. Elämänlaatu on pitkälti perustarpeissamme. Hyvässä ruuassa, unessa ja liikunnassa. Kohtaamisissa ja kuulemisessa. Keskustelussa ja kysymisessä. Mukavassa seurassa, ikkunalaudan pelargonioissa ja päiväkahvissa.

Koskenkoti oli toiminnassa vuosina 1991-2020.