Tiedustelut ja yhteydenotot: 044 550 4801
Yleiset tiedustelut ja yhteydenotot: 044 550 4801

Miten kaikki alkoi, osa 3

Blogikirjoitus julkaistu 22.6.2022

Mäntykoti Oulun vanhuksille sitkeän työn ja vaikeuksien jälkeen (Kaleva 31.12.1962 )

Avajaiset pidettiin 30.12.1962, vaikka talo ei ollut täysin valmis. Kesken viimeistä rakennusvaihetta pääurakoitsija Ahola kuoli ja halvimman eli 48 miljoonan tarjouksen tehnyt rakennusliike meni konkurssiin. Urakoitsija Naumanen vei  pankkitakuun turvin työt loppuun ja lopullinen rakennustarkastus pidettiin vasta vuoden 1964 lopulla.

Avajaisjuhlassa puheenjohtaja Eskola toivoi, että Mäntykodista tulisi lämmin, viihtyisä ja rauhalllinen koti vanhuksille, jotka tulisivat viettämään hyvin ansaittua elämänsä iltaa.Tuolloin sihteerinä toimineen Maire Beltin mukaan tunnelma  avajaisissa oli lämmin ja onnellinen, koska monivuotinen unelma omasta vanhaikodista oli vihdoinkin toteutunut.

Talon valmistuminen on kaunis esimerkki siitä, miten lämminsydäminen vapaaehtoinen työ tuottaa kauniita tuloksia lakisääteisen sosiaalisen toiminnan ohella mainitsi kaupunginjohtaja Arvo Heino.

Sosiaaliministeriön tervehdyksen esitti piiritarkastaja Ilmari Hirvelä. Hän totesi Suomessa olevan 100 yksityistä vanhainkotia.

Juhlan jälkeen koitti ankea arki. Puheenjohtaja Maire Belt kuvasi taloudellisia huolia vielä vanhainkodin rakentamisen jälkeen seuraavasti: Mäntykoti tarvitsee vielä hyvien ihmisten apua, sillä velkataakka on suuri ja yhdistyksen jäsenmäärä
vain 23. Ainainen rahapula löi leimansa 60- ja 70-lukujen toimintaan Se pakotti ”kerjuulle”. Kaikki liikelaitokset, joissa kävin tukea pyytämässä, olivat hyvin ystävällisiä ja avokätisiä. Kun he näkivät minut, ne tiesivät, että minulla oli tärkeätä
asiaa. Kerjuulla kertyi tavaraa, jota myytiin kaksi kertaa vuodessa järjestetyissä myyjäisissä. Rahaa käytettiin muun muassa asukkaiden joululahjoihin, retki- ja virkistystoimintaan.

Oikein hyvää juhannusta kaikille mäntykotilaisille: asukkaille, nykyiselle ja entiselle henkilökunnalle, luottamushenkilöille, suurelle vapaaehtoisten joukolle sekä tulevaisuuden rakentajille Eino Leinon sanoin.

Se talo, min portilla kilpi on: Tässä talossa tehdään työtä, Se talo on pyhä ja pelvoton ja pelkää ei se yötä. Työs olkoon se suurta tai pientä vaan, kun vaan se työtä on oikeaa ja kun sitä palkan et tähden tee! Työ riemulla palkitsee.
- Hymyilevä Apollo

Muistelen, että varapuheenjohtaja Hilja Leskelä esitti lukuisat kerrat otteita Eino Leinon runoista, joista tässä yksi. Hän valoi uskoa yhdistyksen toimijoihin vaikeina aikoina runojen avulla.